Al dente savjeti

Al dente savjeti

Ako se pitaš kako skuhati tjesteninu al dente, na pravom si mjestu! Tjestenina kuhana al dente ima bolji okus, savršenu teksturu i duže te drži sitim. U nastavku ti donosimo najvažnije savjete, vrijeme kuhanja i greške koje trebaš izbjeći.

Što znači “al dente”?

Al dente je talijanski izraz koji znači “na zub” – tjestenina je kuhana, ali još uvijek čvrsta kad je zagrizeš.

➡️ To nije sirova ni prekuhana tjestenina, već savršeno kuhana tako da ima blagi otpor pri zagrizu.

Koliko se kuha tjestenina al dente?

Pravilo:
Tjesteninu kuhaj 1–2 minute kraće od uputa s pakiranja.

🔍 Primjer:
Ako na pakiranju piše 10 minuta – al dente je oko 8 minuta, ali najbolje je probati nekoliko puta dok kuhaš.

Kako skuhati tjesteninu al dente – koraci:

  1. Zakuhaj veliku količinu vode – barem 1L na 100g tjestenine
  2. Dodaj sol – oko 1 ravna žlica na 3L vode
  3. Ubaci tjesteninu kad voda snažno vrije
  4. Povremeno miješaj
  5. Kušaj 2 minute prije kraja vremena
  6. Ocijedi, ali ne ispiraj!
  7. Po mogućnosti dodaj malo škrobne vode u umak
  8. Spoji tjesteninu s umakom i kratko prokuhaj još 1 minutu

Najčešće greške kod kuhanja tjestenine:

GreškaPosljedicaKako izbjeći
Prekuhana tjesteninaLjepljiva, bez tekstureProbaj ranije, koristi štopericu
Dodavanje ulja u voduUmak klizi s tjestenineKoristi samo sol
Ispiranje tjestenineGubi škrob i okusNe ispirati! Samo ocijediti
Premalo vode u loncuTjestenina se lijepiKoristi barem 1L na 100g tjestenine

Profesionalni savjeti za savršeni rezultat

  • Spoji tjesteninu i umak u tavi na kraju – za bolju povezanost
  • Dodaj 2-3 žlice vode od kuhanja u umak – postaje kremastiji
  • Posluži odmah nakon kuhanja – al dente efekt se gubi ako predugo stoji
  • Koristi kvalitetnu tjesteninu – grublja površina bolje prima umak

Al dente je mala razlika – ali čini veliko jelo

Savršeno kuhana tjestenina počinje s razumijevanjem što je al dente. Kad naučiš pravilno tempirati kuhanje, izbjegavati greške i povezati tjesteninu s umakom – tvoji će obroci postati restoranski.

Sljedeći put kad kuhaš – ne čekaj do zadnje minute. Probaj, ocijeni i posluži savršeno al dente jelo koje oduševljava.