Ako se pitaš kako skuhati tjesteninu al dente, na pravom si mjestu! Tjestenina kuhana al dente ima bolji okus, savršenu teksturu i duže te drži sitim. U nastavku ti donosimo najvažnije savjete, vrijeme kuhanja i greške koje trebaš izbjeći.
Što znači “al dente”?

Al dente je talijanski izraz koji znači “na zub” – tjestenina je kuhana, ali još uvijek čvrsta kad je zagrizeš.
➡️ To nije sirova ni prekuhana tjestenina, već savršeno kuhana tako da ima blagi otpor pri zagrizu.
Koliko se kuha tjestenina al dente?
Pravilo:
Tjesteninu kuhaj 1–2 minute kraće od uputa s pakiranja.
🔍 Primjer:
Ako na pakiranju piše 10 minuta – al dente je oko 8 minuta, ali najbolje je probati nekoliko puta dok kuhaš.
Kako skuhati tjesteninu al dente – koraci:
- Zakuhaj veliku količinu vode – barem 1L na 100g tjestenine
- Dodaj sol – oko 1 ravna žlica na 3L vode
- Ubaci tjesteninu kad voda snažno vrije
- Povremeno miješaj
- Kušaj 2 minute prije kraja vremena
- Ocijedi, ali ne ispiraj!
- Po mogućnosti dodaj malo škrobne vode u umak
- Spoji tjesteninu s umakom i kratko prokuhaj još 1 minutu
Najčešće greške kod kuhanja tjestenine:
Greška | Posljedica | Kako izbjeći |
---|---|---|
Prekuhana tjestenina | Ljepljiva, bez teksture | Probaj ranije, koristi štopericu |
Dodavanje ulja u vodu | Umak klizi s tjestenine | Koristi samo sol |
Ispiranje tjestenine | Gubi škrob i okus | Ne ispirati! Samo ocijediti |
Premalo vode u loncu | Tjestenina se lijepi | Koristi barem 1L na 100g tjestenine |
Profesionalni savjeti za savršeni rezultat

- Spoji tjesteninu i umak u tavi na kraju – za bolju povezanost
- Dodaj 2-3 žlice vode od kuhanja u umak – postaje kremastiji
- Posluži odmah nakon kuhanja – al dente efekt se gubi ako predugo stoji
- Koristi kvalitetnu tjesteninu – grublja površina bolje prima umak
Al dente je mala razlika – ali čini veliko jelo
Savršeno kuhana tjestenina počinje s razumijevanjem što je al dente. Kad naučiš pravilno tempirati kuhanje, izbjegavati greške i povezati tjesteninu s umakom – tvoji će obroci postati restoranski.
Sljedeći put kad kuhaš – ne čekaj do zadnje minute. Probaj, ocijeni i posluži savršeno al dente jelo koje oduševljava.