Sve u jednom loncu – praktičnan, ukusan i brz obrok

Sve u jednom loncu – praktičnan, ukusan i brz obrok

Kuhanje u jednom loncu idealno je rješenje za zaposlene i sve one koji žele ukusne, hranjive obroke bez puno posuđa. Ovaj trend donosi praktičnost, uštedu vremena i intenzivne okuse.

Zašto je ovaj način kuhanja toliko popularan?

✅ Maksimalna praktičnost i ušteda vremena

Sve ide u jedan lonac – nema jurenja između štednjaka i bez gomile tanjura za pranje. Ovo rješenje idealno je za užurbane tjedne kada su radni tempo, svakodnevne obaveze i nered u kuhinji recept za kaos .

🍲 Intenzivan okus i nutritivna vrijednost

Kuhanje svih sastojaka zajedno omogućuje da arome prožmu, zahvaljujući Maillardovoj reakciji – tajanstvenom spoju proteina i šećera koji daje duboke, karamelizirane note jela scienceoftaste.com. Uz to, kada kuhate povrće, žitarice i proteine u isto vrijeme, nutrijenti iz povrća prelaze u tekućinu koju apsorbiraju ostali sastojci – što dovodi do uravnoteženog, hranjivog obroka .

💡 Jednostavno kuhanje, idealno za sve razine

Tehnika sve u jednom loncu iznimno je jednostavna – često dovoljan jedan lonac, par kuhinjskih alata i slijed dodavanja sastojaka. Odlična je za početnike, korisnike s ograničenim prostorom i busy roditelje. Bez stresnog nadgledanja, a s potpunom kontrolom okusa i nutritivnog unosa .

🌍 Globalno tradicijsko iskustvo

Ova tehnika nije ništa novo – kulinarske kulture su svijetu poklonile paellu, tagine, risotto, pa čak i dum pukht – jela koja se temelje na jednom loncu, ali bogata tradicijom i aromom Wikipedia. Danas je ta metoda savršeno adaptirana na suvremeni način života, a zadržava cjelovitost ideje: minimalan trud, maksimalan užitak.

U nastavku donosimo nekoliko ukusnih recepata koje možete uvrstiti u svoju kuhinjsku svakodnevicu.

Riža s piletinom i povrćem

Potrebno je da imate veću tavu, jer je riječ o većim količinama.

Sastojci za ovaj recept su:

  • pileći fileti
  • jedan luk srednje veličine
  • tri mrkve srednje veličine
  • jedna kozerva graška
  • jedna šolja riže (šolja od 250 mililitara)
  • oko 700 mililitara vode
  • dvije kocke za supu
  • začini po želji

Priprema:

Na srednjoj temperaturi zagrijte ulje u tavi i dodajte sitno nasjeckani luk. Potom uzmite piletinu i narežite je na kockice te začinite po želji. Stavite je da se prži.

Za to vrijeme, mrkvu možete naribati, narezati na sitne kockice ili tanke kolutiće. Kada meso dobije boju, dodajte mrkvu i ocijeđeni grašak. Potom dodajte rižu koju ste prethodno oprali.

Sve promiješajte i dodajte temeljac za juhu te postepno dodajte vodu. Omjer vode prilagodite vrsti riže. Kada dodate svu vodu, tavu poklopite i kuhajte 15-ak minuta, odnosno dok riža ne upije svu vodu.

Tagliatelle bolognese

Sastojci:

300 g tagliatella
2 mrkve
1 veći luk
1/2 glavice celera
2 češnja češnjaka
1 dl crnog vina
2, 3 klinčića
500 ml soka od rajčice
300 do 500 ml goveđeg temeljca
sol i papar

Na maslinovom ulju pirjajte sitno nasjeckani luk, a nakon nekoliko minuta dodajte i sitno nasjeckane mrkvu i celer. Kad luk postane staklast, dodajte mljeveno meso, sve dobro promiješajte i nastavite pirjati sve dok meso ne dobije boju sa svih strana. U posudu ulijete crno vino i klinčiće, a nakon 10-ak minuta dodajte i sok od rajčice pa pustite da se sve krčka još 20- ak minuta. Ulijte polovicu goveđeg temeljaca, pričekajte da zavrije i dodajte tagliatelle koje nježno probajte utisnuti u umak. Sve dobro protresite, lagano promiješajte, zaklopite i krčkajte na srednje jakoj vatri. Nakon nekoliko minuta, kad tjestenina malo omekša, otklopite i svako malo lagano miješajte i po potrebi dodajte ostatak temeljca. Kad je tjestenina kuhana, a tekućina iz umaka reducirana, maknite s vatre. Poslužite uz naribani parmezan i nekoliko listića svježeg origana.

Pužići s gljivama

Trebat će vam:

300 g tjestenine (pipe rigate)
30 g sušenih vrganja
voda u kojoj su se vrganji namakali
200 g svježih shiitake gljiva
200 g svježih šampinjona
2 do 3 dl temeljca
1 mladi luk
2 ljutike
3 sušene rajčice
1 sušeni peperoncino
svježi vlasac
svježi peršin
sol i papar
parmezan

Priprema:

Vrganje namačite u vodi nekoliko sati prije pripreme jela. U posudi ugrijte maslinovo ulje, dodajte mladi luk i ljutiku pa pirjajte dok ljutika ne postane staklasta. Dodajte češnjak i nasjeckane sušene rajčice pa nakon minutu, dvije ubacite nasjeckane gljive i pirjajte dok ne postanu zlatne. Dodajte peperoncino i vodu u kojoj su se namakali vrganji. Nakon nekoliko minuta ubacite suhu tjesteninu i dio temeljca tek toliko da pokrije sastojke, dobro promiješajte i zaklopite. Kad jelo zakipi otklopite i svako malo miješajte i postepeno ulijevajte temeljac. Kad je tjestenina kuhana, maknite s vatre. Dodajte obilno naribani parmezan i svježi vlasac te peršin po želji.